Voor Patiënten

Een afspraak maken

U kunt die doorlopend maken tussen 08:00 - 17:00u op 09-233.08.93.

Gelieve te bellen voor afspraak naar
09 233 08 93

Radiologie Dr. F. CUIGNIEZ
Groot-Brittanniëlaan 28
9000 GENT

  1. Neem uw identiteitskaart en een gsm-foto van het aanvraagbriefje van de dokter mee

    U kan niet naar ons komen zonder eerst naar uw dokter gegaan te zijn.
    Uitzonderlijk kan de dokter ons telefonisch instructies geven 09-233.08.93, of de aanvraag naar ons faxen op 09 224 20 78 of mailen.

  2. Kleed u eenvoudig

    Graag gewoon ondergoed, zonder metaal.
    Dames doe ook topje of onderhemdje aan.

  3. U moet nuchter zijn voor het maken van een echografie van de buikorganen

    niet eten, drinken, roken 8 uur voor het onderzoek

  4. U moet een volle blaas hebben voor een echografie

    Twee uur voor het onderzoek een laatste maal plassen. Daarna twee glazen water drinken, en niet meer plassen.

  5. Vermeld steeds of u een allergie hebt, of suikerziekte (diabetes)

    Als u een prik nodig hebt in een gewricht of tegen de rugpijn

  6. Als U een injectie nodig hebt

    Gelieve U te laten vergezellen na de behandeling. U bestuurt best geen voertuig de eerste uren na een injectie. (Bvb. FACET- of SCHOUDER infiltratie, PRP behandeling, Knie prik, etc ..)

Veelgestelde vragen

  • Wat moet ik betalen?

    Uw ziekenfonds betaalt het grootste deel, indien u in regel bent. Uw eigen bijdrage kunt U contant of met bancontact regelen. Voorzie € 40, (meer bij rug- en gewrichtsbehandelingen).
    Bancontact of contant (geen kredietkaart).

  • Wat neem ik mee?

    Identiteitskaart en aanvraagbriefje van de dokter, mét klever van Uw ziekenfonds erop. Makkelijke kledij, eenvoudig ondergoed, zonder metaal of strass. Dames: onderhemdje of topje.

  • Wat met het resultaat?

    Het verslag zal devolgende ochtend beschikbaar zijn in het dossier bij uw dokter. Na 48u is het verslag voor u zichtbaar in cozo.be, mijngezondheid.be of helena.be

  • Hoe geraak ik hier?

    • Auto: betalend parkeren op Groot-Brittanniëlaan en omgeving (en rond Bijlokeparkje).
    • Op 200m gratis parking op einde BIJLOKEMEERS (GPS: MARTELAARSLAAN 11).
    • Tram-Bus: op 20m: halte 'Bijlokehof'
    • Te voet: kruising Martelaarslaan en Groot-Brittanniëlaan.

    Moeilijk te been?
    Er is Kiss and Ride plaats voor de deur.
    Er is één drop-of parkeerplaats net voor de praktijk
    (eerste parkeerplaats van de straat).

    Voor mindervaliden zijn op 150m. Drie speciale parkingplaatsen in het begin van BIJLOKEMEERS, zijstraat van de Martelaarslaan nr9.

  • Mindervaliden parkeerplaats

    Moeilijk te been?
    Er is één drop-of parkeerplaats net voor de praktijk
    (eerste parkeerplaats van de straat).

    Voor mindervaliden zijn op 150m. Drie speciale parkingplaatsen in het begin van BIJLOKEMEERS, zijstraat van de Martelaarslaan nr9.

    Plan parkings

  • Zijn RX onderzoeken gevaarlijk?

    Röntgenstralen zijn ioniserend en kunnen schadelijk zijn. Het risico is redelijk als het onderzoek oordeelkundig aangevraagd en uitgevoerd wordt. Het niet uitvoeren van een nodig onderzoek houdt veel meer risico in.
    Wij werken volgens het ALARA-principe (As Low As Reasonably Achievable).
    Straling is pas bewezen gevaarlijk vanaf 100 mSv/jaar. Een klassiek onderzoek met RX-foto's is zelden meer dan 2 mSv. Een CT scan van de buik in het ziekenhuis : 2-10 mSv, soms meer.
    Wij gebruiken de meest geavanceerde apparatuur op de markt (Luminos DR télétafel, en Mammo Inspiration DR van SIEMENS, met dosisregistratie).

  • Het is toch geen CORTISONE, dokter?

    Cortisone is een krachtig onstekingsremmend middel.
    Het wordt gegeven bij astma, allergieën, gewrichtsontstekingen, en voor een reeks andere aandoeningen.

    In de vorige generatie is cortisone soms voor onjuiste reden gebruikt. Het helpt namelijk ook voor een hele reeks courante pees- en gewrichts aandoeningen.

    Doch de nadelen van cortisone (spuiten en pillen) op langere termijn waren niet mis : gewichtstoename, vaataandoeningen, suikerziekte, botontkalking, spierzwakte, infecties, etc. Cortisone is té oplosbaar, té krachtig, en verspreid zich over het gehele lichaam. Vandaar de minder goede reputatie. Uw dokter zal dit product niet meer zo snel voorschrijven.

    Daarom is er een afgeleid product gemaakt, dat de meeste nadelen opvangt : 'dépot-steroïden’. Het zijn microkristallen die worden ingespoten op de plaats van de ontsteking. Deze producten werken langer en doelgerichter.

    Vergelijk de klassieke cortisone met een klontje suiker in een warme koffie: het lost snel op, en is stérk zoetmakend. Dépot-steroïden zijn als kandijsuiker in koude thee. Het zoet trager, langer, lokaler, èn met een kleinere dosis.

    De basis van deze nieuwe dépot-steroïden zijn nog steeds de sterke cortisone molecule, maar aangepast voor een efficiënt en lokaal gebruik. Voor een vergelijkbaar effect is de nodige dosis duidelijk kleiner dan als het in pilvorm zou worden toegediend.

    Ter vergelijking : stel dat je tandpijn hebt, en daarvoor 4 Aspirines per dag dient te nemen, breken we nu een pil in 4, en steken dat stukje in de zieke tand, en blijft daar 3-6 weken werkzaam.

    Omdat het product enkel geïnjecteerd kan worden, is een precieze diagnose nodig. De injectie kan onder echografische of radiografische controle worden uitgevoerd, wat zekerheid biedt.

    Gezien de basismolecule van dépot-steroïden dezelfde is als de klassieke cortisone, spreekt men uit gewoonte nog vaak over 'cortisone infiltratie', maar het betreft nu een hedendaagse behandeling.

    Men hoeft dus geen angst meer te hebben voor lange termijn problemen door deze stoffen, voor zover oordeelkundig gebruikt.

    Soms kan na de behandeling een kort durende roodheid in het gelaat opkomen (steroïd-flush), maar gaat snel over. Tijdelijke verhoging van de suikerspiegel bij diabetes kan voorkomen, maar dat is regelbaar. Waarschuw ons als U diabeet bent.

  • Schouderpijn, wat te doen?

    Het schoudergewricht is een 'precisie’ instrument. Het is enkel ‘sterk’ bij onderarmse bewegingen. Bovenarms is het gewricht goed beweeglijk, maar verdraagt minder krachtige, en vooral herhaalde bewegingen.

    Bij patiënten die langdurig bovenarms werk verricht hebben (schilder, elektrieker, plafonds) of bepaalde sporten beoefend hebben (basket, volley, tennis, crawl), komt de pees en overliggende slijmbeurs herhaaldelijk in de knel (zgn. impingment).

    Typisch voor overbelastingspijn zijn kort durende pijnscheuten bij de arm té hoog of opzij heffen. Soms met gevoel van krachtsverlies in de arm. Verstoring van de nachtrust is vaak de reden tot consulteren. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking en verdikking van de slijmbeurs (bursa), of een scheur van de pees zelf (rotator cuff).

    Leeftijdsnormale slijtage heet artrose. Versnelde artrose ontstaat na een ongeval, overbelasting, overwicht, etc. Soms door ziekte van het gewrichtskapsel, zoals reumatoïde artritis (reuma), jicht of na een breuk. Reuma is een vrij zeldzame , maar agressieve aandoening van de gewrichtskapsels. Er ontstaat snelle aantasting van het gehele gewricht. Snel opkomende zwelling en vooral nachtelijke pijn van meerdere gewrichten zijn een eerste teken. Snelle behandeling is essentieel om de blijvende schade te beperken. Reuma is in het bloed op te sporen.

    Indien klassieke behandeling van artrose niet helpt (medicatie, kiné, ijsfricties) kan depot-steroïd geïnjecteerd worden, en daarna eventueel hyaluronzuur gel (viscosupplementatie).

    Plots opkomende, heftige schouder pijn, zonder duidelijke aanleiding, kan veroorzaakt worden door een oplossende peesverkalking. 10% van de bevolking heeft een goedaardige peesverkalking, en blijven jaren zonder klachten, de ‘stille’ fase. De pijn komt op als de verkalking verweekt. Bv. na een heftige beweging, of val. Ook typisch na een verhuis, verbouwing of sportief exces.

    De pees en omgeving geraken dan fors geïrriteerd, de slijmbeurs verdikt, wat met intense pijn gepaard gaat, die weken aanhouden, waarna de verkalking meestal vanzelf verdwijnt. Om deze pijnperiode te overbruggen, kan het helpen de slijmbeurs te infiltreren, of de verkalking aan te prikken en leeg te zuigen. In 75% van de gevallen kan chirurgische interventie vermeden worden.

    Nadat Uw dokter de schouder heeft onderzocht zal een Radiografie en/of Echografie van het schoudergewricht verricht worden, om de bron van de pijn te vinden. Soms zijn gecompliceerdere onderzoeken nodig, zoals Arthrografie, Magnetische Resonantie (MR) of CAT-scannen (CT). MR en CT mag in België niet buiten het Ziekenhuis uitgevoerd worden (in de overige EU landen mag dat wél).

    De vaakst voorkomende reden van schouderpijn is slijmbeursopzetting (bursitis), en dat is goed te zien op echografie. Het veroorzaakt pijn bij heffen van de schouder boven de horizon, bij zijwaartse bewegingen, en bij het brengen van de hand achter de rug, zoals BH sluiten, krabben op rug, jas aandoen. U moet trachten die bewegingen te beperken. Uw behandelende dokter (huisarts of specialist) zal de ontsteking bestrijden met medicatie, kinesitherapie, ijsfricties en relatieve rust. Indien dat onvoldoende helpt, zal een injectie met ontstekingsremmer of hyaluronzuur de volgende stap zijn. Ofwel doet uw arts dat blind, of door de radioloog onder beeldvorming.

    Dergelijke injecties vormen geen probleem, indien toegediend in de slijmbeurs. Die slijmbeurs ligt oppervlakkig van de schouderpees, buiten het gewricht. Tot 4 ontstekingsremmer infiltraties/jaar in de slijmbeurs zijn aanvaardbaar. Sinds kort is een hyaluronzuur een alternatief. Het kan namelijk ongelimiteerd gebruikt worden, want het is een ‘lichaamseigen’, ontstekingsremmende en lubrifiërende molecule.

    Voor schouderartrose wordt depot-steroïd in het gewricht gebracht als proef. Indien er een duidelijk gunstig effect is, kan hyaluronzuur supplementatie overwogen worden.

    Chirurgische vervanging van het schoudergewricht zijn een laatste optie.

  • Wat is een CONE BEAM CT?

    Cone Beam CT

    Cone Beam CT-scan (CBCT) levert in vergelijking met 'klassiek' CT-scan beelden van betere kwaliteit en, vooral, met minder röntgenstraling.

    De volgende lichaamsdelen kunnen onderzocht worden :

    • Sinussen: terugbetaald door Ziekenfonds; sinds juni 2015).
    • Tanden: als voor-onderzoek voor inplant plaatsing, of wijsheidstanden.
    • Gewrichten: knie, enkel, voet, elleboog, pols, hand.

    Dit apparaat, van de Firma PLANMED, type VERITY, is uniek in de Benelux. Het is voornamelijk ontworpen voor het onderzoek van gewrichten. Er is in onze praktijk 15 jaar Ziekenhuis-ervaring met CT onderzoeken van de gewrichten.

    De CBCT aan het werk (2:20") :

  • Artikel in EOS over OSTEOPOROSE
  • PRP - Platelet Rich Plasma Therapie

    Platelet Rich Plasma is bloedplasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes. Autoloog (lichaamseigen) PRP kan gebruikt worden voor de behandeling van peesletsels, onder meer een peesontsteking met acuut of chronisch karakter (bv. tenniselleboog, ontsteking van de achillespees en kniepees) en kleine tot middelgrote scheuren in die pezen. PRP kan ook gebruikt worden bij lichte tot matige arthrose (gewrichtslijtage) van bv. knie, heup, schouder. Vaak samen gebruikt met hyaluronzuur injectie in dezelfde procedure. De PRP-technologie werd ongeveer twintig jaar geleden ontwikkeld en voornamelijk toegepast in de hartchirurgie om de wondheling te bespoedigen. Sinds enkele jaren wordt de techniek ook toegepast bij pees- en gewrichtsletsels. Ondertussen hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat groeifactoren een belangrijke rol spelen in het herstel van peesletsels.

    Hoe verloopt een PRP-behandeling?

    Een kleine hoeveelheid bloed (20 cc) wordt afgenomen en gecentrifugeerd. Tijdens het centrifugeren worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden en de bloedplaatjes selectief uit het eigen bloed geïsoleerd. De bloedplaatjes bevatten 'granules' met daarin aktieve stoffen, beter bekend als groeifactoren. Die spelen een belangrijke rol bij de heling van peesletsels en brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het herstel bespoedigen. Door de bloedplaatjes te concentreren, neemt ook de concentratie van de groeifactoren tot achtmaal toe, waardoor de kans dat peesletsels helen groter wordt. Het menselijk lichaam heeft een sterk zelfherstellend vermogen. Door een hoge concentratie aan bloedplaatjes - en dus groeifactoren - in te spuiten helpen we het natuurlijke genezingsproces te versnellen. Lopen we bijvoorbeeld een snijwond op, dan plakken de bloedplaatjes aan de wondrand en laten de 'granules' met groeifaktoren los, en daardoor herstelt de wonde sneller.

    Ben ik gebaat bij een PRP-behandeling?

    Een PRP-behandeling kan worden overwogen bij een pees- of gewrichtsletsel dat al klassiek werd behandeld met ontstekingsremmers, kinesitherapie enzovoort, en waarbij het gewenste resultaat uitbleef.

    Hoe bereid ik me voor op de behandeling?

    • Het is belangrijk dat twee weken voor de behandeling ontstekingsremmers meer worden ingenomen (bv.Voltaren, Aspirine, Apranax, Mobic, Celebrex,...)
    • Bent u allergisch voor ACD-A anticoagulans? Breng uw behandelende arts daarvan op de hoogte.

    Aandachtspunten na de behandeling

    • De inspuiting kan lokale pijn veroorzaken. Die is vaak vrij ernstig en kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van het nabije gewricht, soms gedurende twee weken. Dat is evenwel tijdelijk. Uw behandelende arts zal u dan adviseren het de eerste drie dagen rustig aan te doen
    • In de eerste DRIE weken na de behandeling mag U geen ontstekingsremmers gebruiken, enkel pijnstillers op basis van paracetamol (bv. DAFALGAN). Indien dat onvoldoende zou zijn vraag aan Uw arts een voorschrift van bv. ZALDIAR.
    • Bij behandeling van het onderste lidmaat voorziet u best krukken, aangezien u de eerste drie dagen uw knie of voet niet mag belasten.

    Mogelijke bijwerkingen

    • Bloeduitstorting als gevolg van het doorprikken van kleine bloedvaten
    • Tijdelijke of blijvende zenuwpijn. Het aanprikken van een zenuw kan gevoelloosheid veroorzaken.
    • Infectie

    Kostprijs

    De behandeling kost 180 euro. Dat bedrag is volledig ten laste van de patiënt, vermits er geen tegemoetkoming is van de ziekteverzekering

    Meer info

    Voor meer informatie kan u contact opnemen met onze verpleegkundigen.

    Tel 09-233.08.93